De 100 Hanzebankjes zijn een initiatief van Stichting Articipatie.

Deze stichting is opgericht in 2016 door Kamper kunstenaar Peter Schräder en heeft als doel het leefklimaat in Kampen te bevorderen door middel van kunstprojecten.


Peter Schräder zoekt graag samenwerking met andere initiatieven in de stad met kunst en natuur als uitgangspunt. Een voorbeeld is het samen opzetten van een biologische markt.

Het project draagt de officiële titel ‘Hanzebankje voor de buren’. ‘Buren’ in de breedste zin van het woord, voor stadsgenoten en bezoekers. De bankjes nodigen uit om even samen te buurten.

De banken zijn gemaakt van lokaal hout, mede-ontworpen door Kamper meubelmaker Egbert-Jan Boerma [EGThout] en geassembleerd door cliënten van de Stichting Lijsternest. [ info]

Stichting Articipatie is ervan overtuigd dat samenleven leuker wordt, als we vaker samen pauze nemen en zij wil daar een concrete bijdrage aan leveren.

De Hanzebankjes zijn opklapbaar! Dat maakt ze handig in gebruik, en zo kunnen de stoepen voor iedereen begaanbaar blijven.

De Hanzebankjes staan niet alleen voor de deur, maar ze worden ook af & toe opgehaald om ingezet te worden bij evenementen in de stad. Ga je naar zo’n evenement, dan kun je dus op je eigen bankje genieten.


Hanjo IJkhout ontvangt een hanzebankje voor zijn afscheid van de kinderboerderij

Meer info over ons vind je op de website van Stichting ARTicipatie.